Звіт про результати громадського обговорення

  • 1383

ЗВІТ ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ПУБЛІЧНОГО ГРОМАДСЬКОГО ОБГОВОРЕННЯ ЩОДО ЛІКВІДАЦІЇ, РЕОРГАНІЗАЦІЇ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ НА ТЕРИТОРІЇ НОВЕНСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

 

Відповідно до Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року № 996 «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики» 12 квітня 2021 року Новенська сільська рада оприлюднила на офіційному веб-сайті інформаційне повідомлення про проведення консультацій з громадськістю у формі публічного громадського обговорення щодо створення ефективної мережі закладів освіти в територіальній громаді, приведення їх структури у відповідність до вимог чинного законодавства про освіту - припинення, реорганізації закладів загальної середньої освіти на території Новенської сільської ради за участю здобувачів освіти, батьків здобувачів освіти, працівників закладів освіти, депутатів сільської ради.

Формат проведення громадського обговорення: у зв’язку з продовженням на території України дії карантину та карантинних обмежень, запроваджених постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», а також у зв’язку із встановленням на території Запорізької області «червоного» рівня епідеміологічної небезпеки поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 і забороною масових зібрань, повну інформацію про заплановані заходи було розміщено на офіційному сайті сільської ради, із зазначенням поштової та електронної адреси, пропозиції та зауваження щодо запропонованих заходів приймалися у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою: с-ще Нове, вул. Продольна, 1. 

У березні поточного року проведено батьківські збори та зустріч з колективом Новенської загальноосвітньої школи І ступеня Новенської сільської ради (30.03.2021 о 1500) – у приміщенні Новенської загальноосвітньої школи І ступеня та зустріч з педагогічним колективом Садовської загальноосвітньої школи І ступеня (25.03.2021 о 1300). Зазначені зустрічі відбувалися за участі депутатів сільської ради. За підсумками проведених батьківських зборів та зустрічей з колективами шкіл зібрано інформацію, на підставі якої здійснювався аналіз, та з’ясовано думку мешканців з цього питання.

Пропозиції та зауваження щодо запланованих заходів, спрямованих на   створення ефективної мережі закладів освіти в територіальній громаді, приведення їх структури у відповідність до вимог чинного законодавства про освіту приймалися з 12 квітня до 12 травня 2021 року, включно. Пропозиції та зауваження можна було надсилати на електронну або поштову адреси Новенської сільської ради. За період проведення публічного громадського обговорення надійшло індивідуальне звернення до урядової гарячої лінії – 1545 № ВА-12308629 від жительки с-ща Нове Мелітопольського району Запорізької області Валєнкової О.О., яке було спрямовано до Департаменту освіти і науки ЗОДА та Новенської сільської ради.

У відповіді сільської ради Департаменту освіти і науки повідомлено, що 30.03.2021 року відбулася зустріч сільського голови та представника відділу освіти та культури Новенської сільської ради з колективом та батьками Новенської ЗШ І ступеня, з дотриманням карантинних обмежень, на якій до відома працівників та батьків доведено обґрунтовану інформацію про необхідність створення ефективної мережі закладів освіти в територіальній громаді, приведення їх структури у відповідність до вимог чинного законодавства про освіту. Також до відома присутніх доведено інформацію про те, що значна видаткова частина бюджету Новенської громади використовується на забезпечення надання освітніх послуг з урахуванням вартості утримання 1 учня.

Під час зустрічей також було повідомлено про розміщення оголошення про громадське обговорення з 12.04.2021 року на офіційному сайті ради, в якому запропоновано жителям громади долучитися до громадського обговорення проекту щодо створення ефективної мережі закладів освіти в територіальній громаді, приведення їх структури у відповідність до вимог чинного законодавства про освіту (https://gromada.org.ua/gromada/novenska/news/1618226938/).

У березні 2021 року вчителями Садовської загальноосвітньої школи І ступеня проведено опитування 97 мешканців селища Садове та вул. Піщанська щодо необхідності існування Садовської ЗШ І ступеня. Всі опитувані висловились проти закриття школи та 95,8 % опитуваних зазначили, що у випадку закриття школи діти будуть навчатися в м. Мелітополі.

Як показують проведені розрахунки вартості утримання одного учня, найдорожчим є утримання 1 учня саме у Садовській ЗШ І ступеня – біля 69800 грн/рік. Поряд із тим кількість учнів на 1 вчителя у цій школі становить 3,75. Що не відповідає розрахунковій наповнюваності класів, встановленій Кабінетом Міністрів України. Слід також враховувати, що протягом останніх п’яти років контингент учнів школи становив 19 – 25 учнів. У разі ліквідації Садовської школи, громада зможе заощадити біля 170000 грн. коштів місцевого бюджету за сплату комунальних послуг, біля 300000 грн. освітньої субвенції та біля 100000 грн. місцевого бюджету, спрямованих на оплату праці обслуговуючого персоналу. Вчителям запропоновано вакантні місця в школах громади.

Відповідно до вимог частини 2 статті 14 Закону України «Про загальну середню освіту» у закладах загальної середньої освіти, розташованих у селах і селищах, кількість учнів у класах визначається демографічною ситуацією, але повинна становити не менше п’яти осіб. Аналіз демографічної ситуації на наступні шість років свідчить про те, що кількість дітей дошкільного віку, які фактично проживатимуть на території селища Садове становитиме менше 5 осіб щороку, що призведе до неможливості набору майбутніх класів. На території селища Садове зареєстровано: 

- 3 дітей 2015 року народження, з яких фактично проживають всі 3 особи;

- 3 дитини 2016 року народження, з яких фактично проживає 2 особи;

- 4 дитини 2017 року народження, з яких фактично проживає тільки 1 особа;

- 2 дитини 2018 року народження, з яких фактично проживають 2 особи;

- 3 дітей 2020 року народження, з яких фактично проживають 3 особи.

Прогнозований набір до 1 класу на п’ять наступних навчальних років становить:

2021 – 20223 учні,

2022 – 20232 учні,

2023 - 20240 учнів,

2024 – 20252 учні,

2025 – 20265 учнів.

У поточному навчальному році у Садовській ЗШ І ст. навчається 19 учнів:

1 клас – 3 учні,

2 клас – 5 учнів,

3 клас – 3 учні,

4 клас – 8 учнів, які в наступному навчальному році перейдуть до 5 класу.

На наступний навчальний рік учнівський контингент становитиме всього 14 учнів, зокрема:

1 клас – 3 учні,

2 клас - 3 учні,

3 клас – 5 учнів,

4 клас- 3 учні.

Відповідно до статті 14 Закону України «Про освіту» у закладах загальної середньої освіти, розташованих у селах і селищах, кількість учнів у класах визначається демографічною ситуацією, але повинна становити не менше п’яти осіб. У разі меншої кількості учнів у класі заняття проводяться за індивідуальною або іншими формами навчання. Чинне законодавство передбачає два варіанти здобуття освіти у школах сільської місцевості, в яких через малокомплектність (менше 5 учнів на клас) не може бути організоване навчання у закладі - це може бути педагогічний патронаж або створення класу-комплекту у філії опорного закладу.

Відповідно до Положення про індивідуальну форму здобуття загальної середньої освіти (наказ МОН України від від 10.07.2019 р. № 955)  педагогічний патронаж може бути організовано для осіб, які здобувають початкову освіту та проживають у селах і селищах (якщо кількість здобувачів освіти у класі закладу освіти становить менше ніж 5 осіб).

Педагогічний патронаж передбачає індивідуальний супровід вчителя для конкретного учня. Учитель проводить заняття з кожним учнем вдома за індивідуальним навчальним планом в кількості 5 годин на тиждень. Такий учень у порівнянні із ровесником у повному класі буде втрачати значну кількість навчальних годин. Коли учень навчається в повному класі кількість навчальних годин на тиждень становить – 24 години, таким чином різниця в годинах становить 19 годин.

 

Кількість годин на тиждень

Кількість годин на місяць

Кількість годин на рік

Педагогічний патронаж

5 годин

20 годин

170 годин

Клас

 

24 години

96 годин

816 годин

Різниця в годинах

19 годин

76 годин

646 годин

 

Таким чином учень втрачає майже 650 годин на рік. За такого навчання велика увага має приділятися самостійному опрацюванню матеріалу дитиною.

Важливим є партнерство між учнем, вчителем та батьками, адже вони мають спільно визначити інтенсивність та результативність навчання.

Крім того педагогічний патронаж не дозволяє:

-використовувати приміщення закладу освіти для проведення занять та  відповідно мати обслуговуючий персонал;

-забезпечувати дітей харчуванням.

Відповідно до статті 14 Закону України «Про освіту» початкова школа може забезпечувати здобуття початкової освіти дітьми (незалежно від їх кількості та віку) шляхом створення класу-комплекту. Освітній процес у такій школі може організовуватися одним чи кількома вчителями.

У з'єднані класи (класи-комплекти) початкової школи об'єднують учнів від двох до чотирьох класів. Гранична наповнюваність таких класів-комплектів становить не менше п’яти та не більше дванадцяти осіб.

Ймовірно, що буде створено один клас-комплект (9 учнів), в який об'єднають учнів від 1 до 4 класів, та створено лише 1 повноцінний клас.  У такому класі вчителю буде набагато складніше забезпечити на належному рівні організацію навчання, що негативно впливатиме на якість знань здобувачів освіти.

Виникає запитання: Чи потрібна така школа дітям, не громаді, не батькам, а саме дітям? Та і відповідно до Положення клас-комплект передбачений тільки в опорній школі. На території Новенської сільської ради опорна школа відсутня, оскільки в жодній немає наповнюваності 200 учнів.

Серед заходів щодо оптимізації мережі закладів освіти Новенської сільської ради виноситься питання «Про створення закладу загальної середньої освіти Данило-Іванівська гімназія Новенської сільської ради шляхом злиття Данило-Іванівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Новенської сільської ради та Новенської загальноосвітньої школи І ступеня Новенської сільської ради».

Ця реорганізація надасть змогу зекономити більше 64000 грн. місцевого бюджету зі сплати за комунальні послуги, біля 400000 грн. освітньої субвенції та біля 54000 грн. місцевого бюджету, спрямованих на оплату праці обслуговуючого персоналу школи. Данило-Іванівська школа знаходиться на відстані 4 км і підвезення учнів 5-11 класів до школи здійснюється шкільним автобусом. Таким чином підвезення учнів початкових класів Новенської школи буде забезпечено шляхом введення 1 додаткового рейсу у супроводі вчителів. Введення додаткового рейсу не створить незручностей для учнів та вчителів і не стане тягарем для бюджету громади. Вчителі Новенської школи будуть працевлаштовані в Данило-Іванівській ЗШ І-ІІІ ступенів. Окрім того, Новенська ЗШ І ступеня знаходиться в орендованому приміщенні дитячого садка «Теремок». В Данило-Іванівській школі створені всі умови для навчання дітей, отримання ними знань та якісних освітніх послуг.

До того ж, як показує проведений аналіз, у селищі Нове також зменшується народжуваність:

у 2016 році зареєстровано 12 дітей,

у 2017 році – 8 дітей,

у 2018 році – 6 дітей,

у 2019 році – 5 дітей,

у 2020 році – 8 дітей.

У ході зустрічей з’ясовано, що існує тенденція, коли батьки віддають дітей в 1 клас шкіл м. Мелітополя.

Враховуючи результати детально здійсненого (проведеного) аналізу, зустрічей із батьками та вчителями, виявлено наступні чинники, які негативно впливатимуть на освітній процес у Садовській та Новенській школах та призведуть до значних витрат місцевого бюджету:

1) недостатній учнівський контингент Садовської загальноосвітньої школи І ступеня та Новенської загальноосвітньої школи І ступеня;

2) створення з’єднаних класів-комплектів негативно впливатиме на отримання здобувачами освіти якісних освітніх послуг і знань;

3) відсутність окремих навчальних приміщень в учнів різних класів Новенської ЗШ І ступеня;

4) недостатність фінансових можливостей бюджету Новенської сільської  ради щодо утримання Новенської та Садовської загальноосвітньої школи І ступеня.

Аналіз ситуації в освітній галузі громади та результати зустрічей з батьками та вчителями свідчать про неможливість надання зазначеними закладами освіти якісних освітніх послуг мешканцям громади – здобувачам освіти.

Слід зазначити, що реорганізація закладів освіти призведе до позитивних змін в освітньому процесі, а саме:

  1. учні кожного класу матимуть окремі навчальні приміщення;
  2. покращення санітарно-гігієнічних умов навчального процесу;
  3. вивільнені (зекономлені) кошти за рахунок зменшення комунальних видатків можуть бути спрямовані на модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази закладів освіти;
  4. покращення якості освітніх послуг.

Вже після завершення громадського обговорення, 21.05.2021 року до Новенської сільської ради надійшов колективний лист від жителів селища Нове з підписами 88 мешканців із проханням не закривати Новенську ЗШ І ступеня у зв’язку з тим, що підвезення дітей – мешканців селища Нове до Данило-Іванівської ЗШ І-ІІІ ступенів може мати певні незручності для батьків. Та зазначений мотив не містить під собою будь-яких обгрунтовних підстав, тому що Новенською сільською радою забезпечується безкоштовне підвезення учнів Новенської загальноосвітньої школи до Данило-Іванівської загальноосвітньої школи та у зворотньому напрямку шкільним автобусом за рахунок сільського бюджету у супроводі педагогічних працівників.

          За результатами громадського обговорення питання щодо створення ефективної мережі закладів освіти в територіальній громаді, приведення їх структури у відповідність до вимог чинного законодавства про освіту - припинення, реорганізації закладів загальної середньої освіти на території Новенської сільської ради на розгляд чергової сесії ради підлягають винесенню наступні питання:

 1) «Про створення закладу загальної середньої освіти Данило-Іванівська гімназія Новенської сільської ради шляхом злиття Данило-Іванівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Новенської сільської ради та Новенської загальноосвітньої школи І ступеня Новенської сільської ради»;

2) «Про припинення шляхом ліквідації Садовської загальноосвітньої школи І ступеня Новенської сільської ради».

 

 

Відповідальний за проведення громадських слухань та за організацію розгляду пропозицій Шляхтіна Л.В.

 

 

 

 

 

 

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

Корисні посилання