Обережно, ожеледиця!

  • 614

ОЖЕЛЕДИЦЯ – ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО!

 

Кожного року в період ожеледиці Міністерство охорони здоров'я України реєструє сумну статистику небезпечних травмувань: переломів та забиттів з тяжкими наслідками.

Зима – це холодний період року, томуне слід забувати про ожеледицю, яка може з’явитись в наших кліматичних умовах несподівано. Ожеледиця змушує бути уважними не лише водіїв але й пішоходів. Адже ризик травмування високий, коли під ногами слизько.

Ожеледиця – це тонкий шар льоду на поверхні землі, що утворюється після танення снігу(відлиги) або опадів у виглядідощу та мокрого снігу, в результаті дії різкого зниження температури повітря від 0 0С та нижче.

 

Надаємо Вам рекомендації щодо безпечного поводження в період ожеледиці.

Отже, перед виходом із будинку,під час ожеледиці, намагайтесь дотримувати наступних порад:

–одягніть на підошви Вашого взуття «льодоступи»:

–перед виходом з приміщення прикріпіть на підбори взуття шматок поролону (за розмірами каблука) або лейкопластиру;

– наклейте лейкопластир чи ізоляційну стрічку на суху підошву і підбори взуття та перед виходом натріть піском (на один-два дні вистачить);

– натріть наждаковим папером підошву взуття перед виходом, а краще приклейте його на підошву (але від води піщини наждакового паперу обсипаються);

  • нанесіть на підошву взуття тонкий шар клею типу «Момент» та поставте взуття на пісок, після цього можна впевнено виходити на вулицю.

Фахівці стверджують, що кращими для пресування польоду є підошви з мікропористої чи іншої м’якої прогумованої основи та без великих підборів.

Людям похилого віку під час ожеледиці бажано взагалі не виходити з помещкань. Але якщо є нагальна потреба, тоді беріть з собою тростину з гумовим наконечником або з металевим шипом (типу «лижна палиця»).

Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводу, також небезпечні для здоров’я.

Радимо не виходити без потреби на вулицю в період ожеледиці, якщо Ви відчуваєте слабкість або ж захворіли. Для безпечного пересування пішохідними доріжками обирайте територію очищену від снігу та посипану піском або відсівом.

                                                         

Як зменшити ризик травм в період ожеледиці:

  • Ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте в колінах та ступайте на всю підошву. При цьому не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, але і більш важких травм, особливо переломів.
  • Пам'ятайте, що поспіх збільшує небезпеку послизнутись, тому ходіть впевнено та не поспішаючи.
  • При порушенні рівноваги – спробуйте згрупуватись та швидко присісти, це найбільш реальний шанс утриматися на ногах та не впасти.
  • Не наступайте на металеві кришки люків, як правило, вони покриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає травмувань.
  • Не ходіть з самого краю проїжджої частини дороги. Це завжди небезпечно, а під час ожеледиці – особливо. У такий час і водіям важче вправитися з керування авто.
  • Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в період ожеледиці. Пам'ятайте, що під час ожеледиці значно збільшується гальмівний шлях автомобіля що рухається.Це призводить як мінімум до каліцтв, а можливо – і до загибелі пішоходів.
  • Також небезпечними є прогулянки під час ожеледиці в стані алкогольного сп’яніння. У такому стані травми частіше всього важкі, оскільки люди менш чутливі до болю і при наявності травми своєчасно не звертаються до лікувального закладу.
  •  Якщо ви впали і через деякий час відчули, головний біль, нудоту, біль в суглобах, з’явились набряки м’яких тканин в місцях забиття – терміново звертайтесь до травмпункту лікувального закладу, щоб уникнути ускладнень.
  • Не потрібно ходити під будинками, потрібно ходити лише по безпечним тротуарам. Так як взимку, особливо небезпечними є місця, де можливе падіння бурульок.

Потрібно заздалегідь бути готовими до різких змін погодних умов взимку. Будьте обачними, обирайте відповідне взуття та пам’ятайте про правила безпечної поведінки в період ожеледиці.

 

Сподіваємось, що наші поради допоможуть Вам запобігти травмуванням під час ожеледиці.

                                        Бережіть себе та Ваших рідних!

Сектор профілактики страхових випадків Мелітопольського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області.

 

Корисні посилання