14 листопада відзначається Всесвітній день боротьби з діабетом

  • 39

Фото без опису

Діабет - це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну (гормону, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові) або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. За даними World Health Organization (WHO) майже 422 млн людей у всьому світі хворіють на цукровий діабет, а 1,5 млн смертей щороку безпосередньо повʼязані з цим захворюванням. Кількість випадків і поширеність діабету зростають протягом останніх кількох десятиліть.

Є три основні типу діабету:

-Діабет 1-го типу, інсулінозалежний. Виникає, коли організм не виробляє достатньо кількості інсуліну, щоби поглинати цукор (глюкозу) зі спожитої їжі, і не може перетворити його на енергію. Є хронічним станом.

-Діабет 2-го типу. Виникає, коли організм не виробляє або не використовує інсулін повною мірою. Це найпоширеніший тип діабету.

-Гестаційний діабет. Його діагностують у період вагітності. Хоча він може спостерігатися і протягом певного часу після народження дитини.

Причини виникнення діабету 1 типу вивчені недостатньо, тому запобігти захворюванню майже неможливо. Водночас, достеменно відомо, що більшість випадків діабету 2 типу повʼязані з надлишком ваги та браком фізичної активності.

Які основні фактори ризику захворіти на цукровий діабет? -Малорухливий спосіб життя. -Зайва вага та схильність до ожиріння часто є симптомом метаболічного синдрому, за якого чутливість клітин до інсуліну знижується. -Діабет у найближчих родичів. -Порушення режиму сну. -Підвищений артеріальний тиск. -Вживання алкоголю, потенційно більше шкоди приносить хворим на цукровий діабет.

Важливо - діабету можна запобігти у 80 % випадків.

ТЕСТ НА РИЗИК ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ 2 ТИПУ

Корисні посилання