Туберкульоз - небезпечна хвороба!

  • 37

Фото без опису

Щорічно 24 березня світ відзначає День боротьби з туберкульозом. Саме цього дня в 1882-му році Роберт Кох відкрив поняття цієї хвороби, яка й досі загрожує кожному з нас. Інфекції дихальних шляхів залишаються основною причиною захворюваності та смертності від інфекційних захворювань в усьому світі.

В умовах війни життя багатьох українців значно погіршилося. Неймовірно складні умови, тривале перебування у непристосованих підвалах та сховищах, без світла, води, тепла та їжі, стреси та  міграційна криза.

На сьогоднішній день епідситуація щодо туберкульозу в Запорізькій області є складною. Протягом минулого року туберкульоз органів дихання виявили у 450 людей (показник захворюваності склав 27,5 на 100 тис. населення).

Основною причиною високих показників захворюваності є зниження рівня життя населення, зростання алкоголізма, наркоманії. Суттєву лепту вносить і міграція населення, яка різко зросла за останній рік. Важливим чинником, що сприяє росту захворюваності, є скорочення охоплення населення профілактичними оглядами та зменшення частки хворих на туберкульоз, виявлених на ранніх стадіях.

Варто пам'ятати, що на туберкульоз може захворіти кожен, проте деякі люди мають більший ризик виникнення захворювання, а саме:

- особи, що перебувають у постійному контакті з хворими на туберкульоз (родичі, медпрацівники, соціальні працівники);

- ВІЛ-інфіковані та хворі на СНІД;

- особи хворі на алкоголізм, ті, що курять чи вживають наркотики;

- особи з ослабленим імунітетом внаслідок неправильного харчування, поганих умов життя або хронічних хвороб (цукровий діабет);

- діти та літні люди, оскільки їх імунна система ще остаточно не сформована або вже ослаблена.

Основні симптоми захворювання:

- кашель, що триває понад 2 тижні;

- підвищена температура тіла понад 7 днів;

- утруднене дихання;

- біль у грудях;

- поганий апетит, постійна слабкість;

- безпричинна втрата ваги;

- підвищена пітливість, особливо вночі;

- кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі).

Багато людей звикли відтягувати візит до лікаря до останнього. Але у подоланні багатьох хвороб критично важливе саме раннє виявлення туберкульозу, яке дозволяє провести адекватне лікування та врятувати життя хворого. Туберкульоз одна із таких хвороб!

Підступність туберкульозу в тому, що чим пізніше він діагностований, тим складніше і триваліше піддається лікуванню, а якщо людина має «відкриту» легеневу форму туберкульозу - вона може стати джерелом інфікування для оточуючих.

Не зволікайте з профілактичними оглядами, дотримуйтеся здорового способу життя, раціонального повноцінного харчування, правил особистої гігієни, відмовтесь від шкідливих звичок, уникайте простудних хвороб та своєчасно звертайтесь до лікаря - це стане запорукою здоров'я та ваговим кроком на шляху протидії пандемії.

Бережіть своє здоров'я!

Корисні посилання