Профілактика неінфекційних захворювань

  • 46

Фото без опису

Неінфекційні захворювання – це тривалі захворювання, що, як правило, повільно прогресують. Неінфекційні захворювання, відомі також як хронічні захворювання, не передаються від людини до людини.

Виділяють 4 основні типи неінфекційних захворювань – це серцево-судинні захворювання (наприклад, інсульт та інфаркт), рак, хронічні респіраторні захворювання (наприклад, хронічна обструктивна хвороба легень та астма) і діабет.

📌Серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, бронхолегеневі та онкологічні хвороби – це основні неінфекційні захворювання, які найчастіше стають причиною смерті людей по всьому світу.

Наукові дослідження показують, що існує ряд факторів, що провокують виникнення хронічних неінфекційних захворювань. Вони називаються факторами ризику.

 

📌 Всі фактори ризику можна розділити на 2 групи:

1️⃣-а група – це фактори ризику, на які не можна вплинути.

До них відносяться стать, вік і спадкова схильність. З віком ризик серцево-судинних захворювань суттєво збільшується. Варто уважно поставитися до свого здоров'я тим, чиї найближчі родичі перенесли інфаркт міокарда або інсульт (чоловіки – у віці до 55 років, жінки – у віці до 65 років).

Також відзначимо, що у чоловіків інфаркти та інсульти в середньому розвиваються на 10 років раніше, ніж у жінок.

2️⃣-а група – це фактори ризику, на які можна вплинути.

До них відносяться куріння, неправильне харчування, низький рівень фізичної активності (гіподинамія), надлишкова маса тіла, підвищений артеріальний тиск, підвищений рівень холестерину і / або цукру крові, психосоціальні фактори (стрес, депресія, тривога).

 

🟥 ФАКТОРИ РИЗИКУ НЕІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ:

🚭 Куріння. Людина вважається курцем, навіть якщо викурює одну сигарету в день. Зменшення числа сигарет, куріння «полегшених» сигарет, трубки, кальяну і інші форми споживання тютюну не знижують ризики!

🍔 Незбалансоване харчування: надмірне споживання насичених жирів, трансжирів, легкозасвоюваних вуглеводів і солі, недостатнє споживання фруктів, овочів, риби.

🥂 Вживання алкоголю. Споживання алкоголю призводить до смерті та інвалідності щодо на більш ранніх стадіях життя. За даними ВООЗ серед людей у ​​віці 20-39 років приблизно 25% всіх випадків смерті пов'язані з алкоголем.

🛌 Низький рівень фізичної активності: ходьба, робота по дому і інша рухова діяльність менше 30 хв в день.

🩺 Підвищений артеріальний тиск: Підвищений артеріальний тиск – провідна причина розвитку мозкового інсульту. Воно сприяє також розвитку аритмій, інфаркту міокарда, серцевої і ниркової недостатності, хвороби Альцгеймера.

🩸 Підвищений рівень глюкози крові. Багато людей не підозрюють про наявність у них цукрового діабету. Проведення цього аналізу особливо важливо для людей з ожирінням, при наявності близьких родичів, що страждають на цукровий діабет.

 

Корисні посилання