Депортація кримськотатарського народу: пам'ятаємо трагедію, боремося за справедливість!

  • 62


Фото без опису

18 травня - скорботний день для України та кримськотатарського народу. Цього дня 1944 року радянська влада здійснила злочинну депортацію кримських татар з їхньої історичної батьківщини.

Близько 200 тисяч людей, переважно жінки, діти та старі, були насильно виселені з Криму протягом двох днів. Їх депортували до жахливих умов Центральної Азії, де тисячі людей загинули від голоду, хвороб та нелюдських умов життя.

Цей злочин проти людяності мав на меті знищити кримськотатарський народ як етнос, стерти його з лиця землі.

Татарський народ не здався.  Десятиліттями вони боролися за своє право на повернення додому. І лише у 1989 році, завдяки політиці перебудови, їм дозволили почати масове повернення на свою історичну батьківщину.

Сьогодні кримські татари знову борються за свої права. Їхня Батьківщина - Крим - з 2014 року окупована Росією.

Ми не маємо права забувати про цю трагедію! Ми повинні пам'ятати про злочин депортації та боротися за справедливість для кримськотатарського народу.

Україна визнала депортацію геноцидом кримськотатарського народу. 12 листопада 2015 року Верховна Рада України прийняла відповідну постанову. 18 травня в Україні офіційно відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Кримськотатарський Ресурсний Центр разом з Меджлісом кримськотатарського народу продовжують роботу над офіційним визнанням депортації геноцидом країнами світу.

Пам'ятаємо про злочин! Боремося за справедливість!

Корисні посилання