8 НАЙРОЗПОВСЮДЖЕНІШИХ ПИТАНЬ ПРО ДОДАТКОВУ ДОЗУ ВАКЦИНИ ВІД СOVID-19

  • 5761

1.Що таке додаткова доза вакцини проти COVID-19?

Люди з рядом важких хвороб, у яких міг не сформуватися належний імунний захист після двох доз вакцини проти COVID-19, можуть отримати додаткову дозу вакцини через 28-90 днів після другої (першої для вакцини Janssen/Johnson & Johnson), незалежно від того, якою вакциною вони щепилися.

2. Хто може отримати додаткову дозу вакцини?

- Люди з різними видами раку крові (лейкоз, лімфоми, мієломи, гематологічні злоякісні пухлини тощо)

- Люди з ВІЛ-інфекцією

- Люди після трансплантації органів, трансплантації стовбурових клітин

- Люди з аутоімунними захворюваннями, які отримують імуносупресивну або імуномодулюючу терапію

- Люди після хімієтерапії або променевої терапії

- Люди, які отримували високі дози стероїдів з будь-якої причини за місяць до вакцинації

Якщо людина має захворювання або під час щеплення проходила лікування, яке могло вплинути на її імунну систему, їй слід порадитися зі своїм сімейним чи профільним лікарем. Той визначить, чи потрібна їй додаткова доза антиковідної вакцини, та у разі потреби випише їй направлення на щеплення.

3. Як отримати додаткову дозу?

Для цього треба звернутися до свого сімейного або профільного лікаря. Якщо лікар визначить, що вам потрібна додаткова доза антиковідної вакцини за медичними показаннями, він видасть направлення в довільній формі на щеплення третьою дозою.

Після цього треба записатися до найближчого пункту чи центру вакцинації та взяти з собою на щеплення направлення від лікаря.

4. Як робиться запис про додаткову дозу?

Лікар вакцинальної бригади має внести дані про введення додаткової дози до електронної системи охорони здоров'я як третю дозу з двох доз дводозної вакцини (3/2).

5. Чи впливає додаткова доза на термін дії документа про вакцинацію?

Введення додаткової дози не впливає на термін дії сертифікату чи міжнародного свідоцтва про вакцинацію. Документ буде чинним 270 днів з дати введення другої дози.

6. Який інтервал для введення додаткової дози?

Додаткову дозу можна отримати щонайменше через 28 днів після другої дози вакцини (або першої дози для вакцини Janssen) проти COVID-19. Оптимально ввести її в період до 3 місяців після другої дози.

7. Якою вакциною роблять додаткову дозу?

Додаткову дозу можна зробити тією самою вакциною, що й для базового курсу, або будь-якою іншою вакциною проти COVID-19 згідно із дозволеними в Україні схемами міксування.

8. Чи треба після додаткової дози робити бустерне щеплення?

Так. Людям, які отримали додаткову дозу, треба зробити бустерне щеплення через 3-6 місяців після додаткової дози.

 

За матеріалами МОЗ

Корисні посилання